close
ReceptyZdravie

Liečivé účinky vlčieho maku

Už v starom Egypte sa vlčí mak používal ako farbivo a na liečbu hemoroidov, Sumeri využívali jeho mierne narkotické účinky pre zlepšenie nálady a Kelti ho pridávali deťom do jedla, aby dobre spali. Vzhľadom na jeho mierne jedovaté účinky to asi nebol najlepší nápad, ale dnes vieme, že správne pripravená medicína dokáže upokojiť deti aj dospelých.

Z rastliny sa zberajú okvetné červené lupene. Odvar z nich je účinný proti dráždivému kašľu. Zároveň má ochranný účinok na sliznicu horných dýchacích ciest a ústnu dutinu.

Vlčí mak (zdroj: https://pixabay.com/sk/mak-vl%C4%8D%C3%AD-mak-%C4%8Derven%C3%A1-kvetina-3226632/)
Vlčí mak (zdroj: https://pixabay.com/sk/mak-vl%C4%8D%C3%AD-mak-%C4%8Derven%C3%A1-kvetina-3226632/)

Zber vlčieho maku

Najlepšie je zberať lupene rastliny za sucha poobede. Ak je na nich voda zle sa zberajú – zliepajú sa a zle sa s nimi manipuluje. Odtrhávajte lupene z rastliny. Nezberajte lupene, ktoré sú na zemi.

Pozberané lupene sušte v prevzdušnených vrstvách (vrstva by mala mať maximálne 4 cm). Prievan Vám v sušení pomôže, ale pozor aby Vám ich nerozfúkal. Takto sušte lupene asi 5 dní. Počas sušenia ich neotáčajte.

Usušené lupene vlčieho maku dajte do uzatvárateľného pohára a občas ich skontrolujte (chutia škodcom).

Na prípravu záparu potrebujete

2 lyžice sušených lupeňov vlčieho maku

Šálkou horúcej vody

Lupene necháte vylúhovať.

Sirup

1 kávová lyžička sušených lupeňov

½ pohára horúcej vody

Dve lyžice medu

Z lupeňov a vody urobte odvar. Do scedeného odvaru pridajte dve lyžice medu. Tento sirup môžete podávať po 1 lyžičke 2-3 krát za deň.

Nezabúdajte na jedno, vlčí mak je mierne jedovatá rastlina, nepreháňajte dávkovanie v snahe získať účinnejší zápar. V súčasnosti existujú na trhu aj účinnejšie a bezpečnejšie látky proti kašľu.

Na druhú stranu – vlčí mak nie je rastlina, ktorú treba zničiť hneď ako ju niekde zbadáte rásť. Je nádhernou okrasou polí a lúk, symbolom mieru a kvetom padlých vojakov, …ale o tom už v inom článku.

Tags : Vlčí mak
Elena

The author Elena

Leave a Response