close
Zdravie

Príznaky a prvá pomoc pri anafylaktickom šoku

Príznaky

Anafylaktický šok má rýchly nástup. Zbadáte ho veľmi rýchlo. Aj samotný pacient si uvedomuje, že niečo nie je v poriadku a že sa s ním niečo deje.

  • Kardiovaskulárny systém – zníženie krvného tlaku, zrýchlený tep, bolesť na prsiach, pocit slabosti, mdloby.
  • Problém s dýchaním – krč hrtana, chrčanie, opuch jazyka, sliznice, nádcha, kýchanie,…
  • Krč močového ústrojenstva – časté močenie.
  • Tráviace ťažkosti – bolesti brucha, hnačka, vracanie.
  • Koža – sčervenanie kože, svrbenie, opuchy.
  • Oči – opuch okolo očí, slzenie, zlé videnie.
Opuch okolo očí
Opuch okolo očí, Zdroj: https://www.flickr.com/photos/14353437@N06/4515249683/

Prvá pomoc

Anafylaktický šok môže mať aj tragický koniec. Reakcia organizmu na alergén je takmer okamžitá, preto treba rýchlo konať. Akonáhle zbadáte prvé príznaky okamžite volajte prvú pomoc. Kým prídu pacienta dajte do vodorovnej polohy a zdvihnite mu nohy.  Snažte sa zamedziť bezvedomiu, do ktorého sa môže pacient, vďaka nízkemu tlaku dostať.

Ľudia, ktorí trpia alergiou, či už potravinovou, alebo na bodnutie hmyzom by mali mať pri sebe pohotovostný balíček, ktorý obsahuje aj injekciu s adrenalínom. Títo ľudia už vedia čo robiť v prípade ak prídu do styku s alergénom, ale aj v tomto prípade je nutné volať prvú pomoc.

Adrenalínová injekcia
Adrenalínová injekcia, Zdroj: https://www.flickr.com/photos/niaid/15138207362/

Liečba

Liečbu určí lekár. Vy, pokiaľ nemáte lekárske znalosti a výbavu človeku, u ktorého sa prejavil anafylaktický šok nepomôžete. Adrenalín (adrenalínová injekcia je povinnou výbavou balíčka každého alergika) len zvýši tlak a činnosť srdca a súčasne rozšíri priedušky. Ako prvá pomoc je nenahraditeľný, ale nelieči alergiu, ktorá je za anafylaxiu zodpovedná.

Poznámka na záver

Anafylaktický šok môže u kohokoľvek z nás nastať kedykoľvek. To že nie ste alergický napr. na morské príšery neznamená, že ho u Vás práve tieto plody mora nemôžu niekedy spustiť. V detstve Vás možno uštipla včela a nič Vám nebolo, ale nemusí tomu tak byť aj po rokoch. Je známych mnoho prípadov, kedy sa u pacientov spustila anafylaxia až keď prišli do styku s alergénom tretí – štvrtý krát.

Tags : AlergiaAnafylaktický šok
Elena

The author Elena

Leave a Response