close

Najčastejšie sa u nás vyskytuje orchidea Phalaenopsis. Patrí medzi obľúbené druhy hlavne pre jej pestré farebné kvety a samotná rastlinka nemá veľké nároky na pestovanie. Dokážete ju úspešne pestovať aj v bytových podmienkach. Pár zásad predsa len pri jej pestovaní je vhodné dodržať. Odvďačí sa Vám nádhernou kaskádou kvetov.

Orchidea

Stanovište

Orchidea má rada svetlé miesta. Pred priamym slnečným letným slnkom potrebuje tienenie. Najvhodnejšie miesto pre orchideu je západné, alebo východné okno, teplota okolo 20°C a vlhkosť 50%. V zimných mesiacoch ju môžete umiestniť aj na južné okno.

Zalievanie

Orchideu nezalievajte. Najlepší spôsob ako k nej dostať vodu je tzv. vodný kúpeľ. Ponorte celý kvetináč s orchideou do väčšej nádoby s vodou. Nechajte ju takto 20-30 minút a vyberte. Tento kúpeľ opakujte každých 7 – 10 dní.

Ponoriť kvet do čerstvo napustenej vody nie je dobrý nápad. Voda z vodovodného kohútika obsahuje množstvo prvkov, ktoré môžu rastline ublížiť.

Najlepšia je dažďová voda.

Ak sa k tejto vode nemáte ako dostať môžete použiť aj vodu z vodovodu. Tá by mala byť aspoň jeden deň odstáta, aby z nej vyprchali aspoň niektoré látky (hlavne chlór), alebo ju prevarte a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.

Pestovanie orchideí, Zdroj: https://pixabay.com/cs/orchidej-orchideje-hotovost-643104/

Rosenie

Rosenie listov rastliny je v bytových podmienkach nutnosťou. Suchý vzduch jej nevyhovuje.

Hnojenie

Orchideu začnite prihnojovať keď rastie. Keď sa objavia nové listy, alebo kvetná stonka. Použite hnojivo určené na orchideu, alebo hnojivo na kvitnúce rastliny. Nehnojte orchideu silnejším roztokom. Tzv. nárazové hnojenie nie je pre rastlinu vhodné. Radšej hnojte slabším koncentrátom, ale častejšie.

Nehnojte rastlinu počas vegetačného pokoja ( keď nekvitne a ani nerastie).

Presádzanie

Rastlinu nepresádzajte pred a počas kvitnutia. Môže sa stať, že jej opadajú púčiky a už Vám nezakvitne. Orchidea musí byť zasadená do priesvitného kvetináča. Okrem koreňov má aj tzv. vzdušné korene, v ktorých prebieha fotosyntéza a orchidea aj cez túto časť získava potrebné živiny. Tieto korene musia aj po presadení zostať nad zemou. Zaobstarajte si substrát pre orchideu a rastlinu presaďte. Suché korene odstráňte. Orchideu polejte 2-3 dni pred presadením a potom až 4-5 dní po presadení.

Po odkvitnutí

Pokiaľ je kvetná stonka zelená, nemusíte ju hneď odstrihnúť. Môžu na nej vypučať ďalšie kvety. Ak ale stonka začne schnúť a žltnúť odrežte ju. Premiestnite rastlinu na chladnejšie miesto a doprajte jej oddych.

Nenúťte ju do ďalšieho kvitnutia, mohlo by to dopadnúť presne opačne.

Tags : orchideapestovanie orchideí
Elena

The author Elena

Leave a Response