close
Recepty

Domáci kvások z ražnej múky – žiadny problém.

Kvások z ražnej múky si môžete urobiť doma. Nemusíte kupovať kvasnice ani droždie, postačí Vám na to múka a čistá voda (najlepšie bez chlóru). Z tohto kvásku si môžete upiecť ten najlepší chlieb aký ste kedy jedli.

Chlieb

Možno si teraz hovoríte, načo to je dobré? V každom obchode sa predáva niekoľko druhov chlebu, stačí si len vybrať, rozdiel medzi kupovaným a domácim chlebom z kvásku zistíte hneď ako si ho samy upečiete – a ak pri pečení chleba dáte prednosť domácemu kvásku pred kvasnicami z obchodu žiaden iný chlieb už nebudete chcieť.

Domáci kvások obsahuje živé kultúry, ktoré sú prospešné pre naše zdravie. Získate ho z prirodzeného a zároveň riadeného kvasenia ražnej múky. Najdôležitejšie je pripraviť si základný kvások. Bude to trvať pár dní, ale nevzdávajte to, nie je to náročné a zaberie Vám to len pár minút z každého dňa.

Ako na domáci kvások z ražnej múky.

  1. Deň.

V sklenenom pohári (najlepšie 7 dcl) zmiešajte 100 g ražnej múky a 100 ml vody. Pohár len prikryte vzdušnou handrou, alebo vrchnákom a nechajte 24 hodín stáť pri izbovej teplote na tmavšom mieste. Ak použijete vrchnák tak ho na pohár len položte, nezatvárajte pohár. Kvások potrebuje pre svoj vznik prístup vzduchu.

  1. Deň

Teraz budete každý deň kvások „prikrmovať“. Pridajte do zmesi 30 g ražnej múky a 30 ml vody. Premiešajte zmes a znova prikryte. Zmes by mala byť trochu hustejšia ako cesto na palacinky, ak je to potrebné pridajte múku, alebo vodu.

  1. Deň

Kvások už podrástol, zväčšil svoj objem a mal by mať aj bublinky. Znova ho prikŕmte, pridajte 30 g ražnej múky a 30 ml vody, premiešajte a zas prikryté odložte na 24 hodín.

  1. Deň

Ak Vám kvások vyrástol a je ho za pohár odoberte z neho polovicu – tú vyhoďte a zvyšný kvások prikŕmte tak ako predchádzajúci deň.

Tento postup opakujte ďalších 6 – 10 dní. Každých 24 hodín pridajte rovnaké množstvo ražnej múky a vody, zamiešajte a odložte na teplé a tmavšie miesto.  Vždy keď kvások podrastie a je ho veľa polovicu z neho vyhoďte a zvyšok prikŕmte..

Kvások je najlepší na 10 – ty až 14 – ty deň. Skôr tento kvások na pečenie nepoužívajte. Pečivo z neho by Vám síce vykyslo, ale nemalo by tú správnu chuť a konzistenciu. Preto je lepšie si pár dní počkať a potom začať kvások používať.

Skladovanie kvásku

Vyrobený kvások môžete zavrieť a uložiť do chladničky. V chlade sa proces kvasenia značne obmedzí až zastaví a Váš kvások vydrží dlhšie. Ak nepečiete je vhodné kvások v chladničke každých 4- 5 dní prikŕmiť. Baktérie v ňom stále pracujú a ak nedostanú občas múku a vodu môže Vám kvások upadnúť.

Ak kvások nebudete používať dlhšiu dobu môžete ho dať do mrazničky.

Pri každom použití kvásku si z neho časť odložte do pohára. Prikŕmte ju, zavrite a odložte do chladničky. Takto budete mať kvások vždy pripravený a nebudete musieť ho pripravovať od začiatku.

Zdroj: pixabay.com

Elena

The author Elena

Leave a Response