close
Recepty

Sacherova torta

Kolíska Sacherovej torty je v Rakúsku. Vďaka svojej chuti ju poznajú na celom svete. Prvý krát uzrela svetlo sveta v roku 1832. Vtedy len šesťnásťročný Franz Sacher (učeň cisárskeho a kráľovského dvorného cukrára) dostal za úlohu pripraviť špeciálnu pochúťku pre výnimočných hostí… tá pochúťka je dnes známa ako Sacherova torta.

Sacherova torta

Doprajte si pochúťku hodnú kráľov. Základ, ktorý túto tortu oddeľuje od ostatných je jednoduchý – čokoládová poleva a marhuľový lekár. Spojenie sladkej a kyslastej chute.

Originálna receptúra Sacherovej torty je síce tajná a prísne strážená, ale existuje veľa „cukrárov“ ktorí sa snažia prísť na zloženie tejto pochúťky. Skúste si ju pripraviť podľa tohto receptu. Možno bude ešte lepšia ako originál.

Suroviny

180 g masla

180 g horkej čokolády

180 g práškového cukru

140 g hladkej múky

0,5 bal. prášku do pečiva

2 bal. vanilkového cukru

5 vajec

Marhuľový lekvár

Postup

Horkú čokoládu dajte do misky a roztopte ju vo vodnom kúpeli.

Do väčšej misky dajte žĺtka, vanilkový cukor, preosiaty práškový cukor a zmäknuté maslo. Všetko spolu miešajte až do penista. Pridajte roztopenú  vychladnutú čokoládu – pozor, nesmie byť horúca. Poriadne všetko premiešajte.

V ďalšej miske si zmiešajte múku s práškom do pečiva a postupne, po lyžičkách, pridávajte do už pripravenej zmesi.

Z bielkov vyšľahajte v ďalšej miske sneh. Nemusí byť veľmi hustý. Pridajte ho postupne do zmesi.

Pripravte si formu na tortu. Môžete ju vymastiť a vysypať múkou. Postačí aj ak ju vysteliete papierom na pečenie.

Cesto vylejte do formy na pečenie a dajte do vyhriatej rúry. Tortu pečte pri teplote 180°C asi hodinu. Keď sa torta upečie vypnite rúru, ale nevyberajte tortu. Nechajte ju ešte cca 10 minút vo vyhriatej rúre.

Vychladnutú tortu rozkrojte na tri pláty. Potrite ich horúcim marhuľovým lekvárom ( keď je lekvár teplý, lepšie sa rozotiera a aj lepšie vsiakne do korpusu). Pláty uložte na seba a nechajte ich pár hodín uležať (najlepšie celú noc)

Poleva

100 g horkej čokolády

50 g masla

Maslo s čokoládou rozpustite vo vodnom kúpeli. Ak je poleva veľmi hustá, pridajte trochu masla, ak riedka pridajte čokoládu. Položte tortu na papier na pečenie a oblejte ju.

Hotovo….stačí len počkať kým poleva stvrdne a začať maškrtiť.

Zdroj pixabay.com

Elena

The author Elena

Leave a Response