close
Recepty

Ako upiecť mäkké medovníčky

Vôňa vanilky a škorice je znakom blížiacich sa vianočných sviatkov. Zároveň k tomu patrí aj vôňa čerstvých medovníkov.

Pripraviť si medovníky dopredu nie je zlý nápad, hlavne, ak budete musieť pár dní počkať kým Vám zmäknú. Ale čo poviete na medovníky, ktoré sú mäkké hneď ako sa upečú.

Skúste tento rok upiecť medovníky, ktoré Vám navodia tú pravú atmosféru hneď. Nie len vôňou, ale aj chuťou.

Medovníčky (Zdroj: https://pixabay.com/en/cinnamon-stars-advent-calendar-2998962/)
Medovníčky (Zdroj: https://pixabay.com/en/cinnamon-stars-advent-calendar-2998962/)

Mäkké medovníčky

Suroviny

240g medu

240g kryštálového cukru

180g masla (môžete použiť aj Heru)

750g hladkej múky

1 a ½ kávovej lyžičky sódy bikarbóny

1 kávová lyžička mletej škorice

4 celé vajíčka (z toho 1 vajíčko na potretie)

Postup

Med, kryštálový cukor a maslo dáme do hrnca a privedieme do varu. Necháme zovrieť a odstavíme.

Do hladkej múky pridáme sódu bikarbónu a škoricu. Všetko poriadne premiešame. Pomaly, za stáleho miešania sypeme do medovej zmesi. Miešame až kým nevznikne jednoliata hmota.

Počkáme kým hmota trochu vychladne – mala by byť trochu teplá, nie horúca, ani studená a pridáme 3 celé vajíčka a poriadne premiesime.

Vypracované cesto necháme dve hodiny stáť (nemusíte ho dávať do chladničky, môžete ho nechať stáť pokojne v izbe).

Po odstátí cesto vyvaľkáme na hrúbku cca 0,5 cm a začneme vykrajovať medovníčky. Na plech dáme papier na pečenie a naň ukladáme medovníčky.

Nakoniec potrieme rozšľahaným vajíčkom (rozšľahajte celé vajíčko, nie len žĺtok) a dáme do vyhriatej rúry.

Medovníky pečieme pri teplote 170-180°C 10 – 15 minút. Po vychladnutí môžeme začať so zdobením.

Miesto škorice môžete použiť prášok do perníku.

Biela poleva

Suroviny

1 bielok

180 g práškového cukru

Šťava z citrónu

Postup

Práškový cukor preosejeme (aspoň 2 krát). Všetky ingrediencie spolu zmiešame až kým poleva nie je nádherne lesklá. Správnu konzistenciu zistíte jednoduchým testom – keď poleva z varešky vláčne odpadáva vtedy má správnu hustotu.

Polevu dáme do sáčku a môžeme začať zdobiť.

Medovníky môžete ozdobiť aj orechmi (ktoré ale musíte dať na medovníček ešte skôr než ho upečiete).

Rovnako je vhodné na zdobenie použiť aj čokoládovú polevu.

Poleva nemusí byť len biela. Pokojne môžete do nej pridať potravinárske farbivo a vyčarovať si farebné medovníčky. Je len na Vašej fantázii ako si ich vyzdobíte.

Tags : medovníkyVianoce
Elena

The author Elena

Leave a Response