close

Zemiakový šalát je súčasťou každej vianočnej večere. Tak ako kapustnicu aj toto jedlo sa pripravuje v každej rodine inak. Možno ho pripravíte aj tento rok rovnako… a možno sa budete inšpirovať a trochu ho pozmeníte.

Zemiakový šalát (Zdroj: https://www.flickr.com/photos/mesohungry/4122774403/)
Zemiakový šalát (Zdroj: https://www.flickr.com/photos/mesohungry/4122774403/)

Suroviny

2 kg zemiakov

6 vajec

3 ks stredne veľkej mrkvy

2 ks petržlenu

1ks zeler

2-3 cibule

Sterilizované uhorky

Majonéza

Mleté čierne korenie

1 kávová lyžička práškového cukru

1 polievková lyžica horčice

2-3 bobkové listy

Soľ

Postup

Zemiaky uvaríme v šupke. Najlepšie je kúpiť si šalátové zemiaky, pri ktorých nehrozí, že sa rozvaria a sú určené práve do šalátov.

Mrkvu, petržlen a zeler očistíme. Dáme do hrnca spolu s bobkovým listom a uvaríme.

Vajíčka uvaríme na tvrdo.

Vychladené uvarené zemiaky očistíme a pretlačíme cez krájač na zemiaky. Posolíme, pocukrujeme, pridáme mleté korenie, trochu nálevu z uhoriek a poriadne premiešame. K zemiakom pridáme uvarenú nakrájanú koreňovú zeleninu, sterilizované uhorky, vajíčka a cibuľu. Všetko poriadne premiešame.

Podľa chuti šalát prisolíme, prípadne pridáme korenie. Nakoniec vmiešame do šalátu horčicu a majonézu. Majonézu pridávajte opatrne, aby ste nespravili šalát riedky.

Zemiakový šalát je najlepšie urobiť pár hodín, prípadne aj deň dopredu. Najchutnejší je keď je odležaný. Chute sa vzájomne prepoja.

Zemiakový šalát na viacero spôsobov.

Ako už bolo na začiatku povedané… zemiakový šalát má mnoho podôb. Ak si ho pripravujete stále rovnako, skúste pre zmenu vylepšiť Váš starý recept.

– miesto koreňovej zeleniny dajte do šalátu sterilizovanú mrkvu, kukuricu a hrášok.

– sterilizované uhorky môžete v šaláte vynechať a miesto nich dajte pár lyžičiek šťavy z citróna a trochu octu

– miesto majonézy môžete použiť biely jogurt, alebo kyslú smotanu

majonézu si môžete pripraviť doma. Stačia Vám na ňu dva žĺtky, 2-3 dcl oleja, horčicu, ocot a práškový cukor. Ingrediencie zmiešajte dokopy podľa chuti. Ak je majonéza hustá pridajte olej.

– v majonéze môžete rozmiešať na drobno nakrájaný tymian a bazalku (môžete použiť aj sušené bylinky). Šalátu dodajú zaujímavú a nevšednú chuť.

– do šalátu môžete pridať aj nálev. V miske zmiešajte 1-2 polievkové lyžice worcesterskej omáčky (podľa chuti), 1 polievkovú lyžicu octu, 1 polievkovú lyžicu práškového cukru, čierne korenie, soľ. Všetko poriadne premiešajte a dajte do šalátu ešte pred majonézou.

Tags : recept na zemiakový šalátzemiakový šalát
Elena

The author Elena

Leave a Response