close
Komerčné články

ROZHOVOR S OLIVEROM, ŽIAKOM ODBORU OBCHODNÝ PRACOVNÍK

Duálne vzdelávanie- dm drogerie markt

Duálne vzdelávanie- dm drogerie markt
Duálne vzdelávanie- dm drogerie markt

Ako ste sa dozvedeli o možnosti duálneho vzdelávania?

Najskôr z letáčika v predajni a potom od otca. Prišiel a povedal, aby som sa prihlásil. Pôvodne som chcel ísť na inú školu, ale napokon padla voľba na túto.

Čo rozhodlo o tom, že ste si vybrali odbor obchodný pracovník?

Ťažko povedať, čo bolo pre mňa pri rozhodovaní najdôležitejšie. Marketing mi v tej dobe nič nehovoril, tak som si vybral tento odbor. Najťažšie pre mňa bolo dať krížik na papier na zápis a definitívne rozhodnúť o svojom budúcom povolaní.

Predavač v drogérii nie je rarita, ale ani úplne bežná vec. Ako Vás vnímajú zákazníci zvyknutí skôr na predavačky?

Stáli zákazníci ma berú v pohode. Zákazníci sú rôzni, niektorí si nechajú poradiť a iní nie, ale to je vždy individuálne, záleží od konkrétneho zákazníka.

Už som sa naučil orientovať v tovare, takže viem poradiť. Najlepšie však vie sám zákazník, čo chce. Niektorí si ani nenechajú veci vyhovoriť, napríklad chcú tmavo červený rúž, aj keď sa im nehodí. Treba vždy ponúknuť to, čo máme, plus ďalšie alternatívy. Niektorí zákazníci môžu mať strach vyskúšať nové značky.

Koľko chlapcov študuje odbor obchodný pracovník?

Veľmi málo. V triede sme štyria z pätnástich. V iných triedach je chlapcov viac. Podľa mňa je to tým, že chlapcom sa až tak veľmi nechce študovať a neláka ich práca v obchode. Samozrejme štúdium v SDV je trochu náročnejšie. Keďže máme viac hodín praktického vyučovania musíme sa intenzívnejšie venovať teoretickému vzdelávaniu

Ste už v treťom ročníku, takže to už môžete posúdiť, čo všetko ste sa už naučili počas štúdia v duáli?

Myslím, že som sa toho naučil dosť veľa. Napríklad, keď som nastupoval na strednú, bol pre mňa prací prášok ako prací prášok. Teraz viem, že sú rôzne na biele, čierne, na farebné, na jemné, na hrubé veci. Naučil som sa, že neexistuje iba jeden výrobok, ale sú aj rôzne rozdelenia a podtriedy. Viem sa viac a ľahšie orientovať v tovare. Čo sa týka prístupu k zákazníkovi, treba sa k nemu správať slušne a ústretovo.

Ako by ste v skratke opísali prácu obchodného pracovníka? Čo všetko obsahuje?

Zahŕňa množstvo teoretických znalostí – ekonomiku, tovaroznalectvo, fungovanie obchodnej prevádzky, až po prax. Za týmto odborom je toľko práce. V zákulisí sa odohráva ešte oveľa viac, ako zákazník vidí. Tiež som si myslel, že skoro nič nebudem robiť, ale prišiel som a veľmi rýchlo som zistil, že je množstvo ďalších vecí, ktoré musím spraviť a ktoré nie je na prvý pohľad vidieť.

Čo hovoria rovesníci na to, že študujete tento odbor?

Tí, ktorí nie sú mojimi spolužiakmi mi závidia hlavne peniaze. Mám veľa kamarátov, ktorí študujú rovnaký odbor na iných školách a sú s tým v pohode. Debata je však väčšinou okolo peňazí. Žiaci, ktorých poznám buď nepraxujú alebo za tak málo peňazí, že sa im to neoplatí.

Čo je podľa Vás pri tejto práci najdôležitejšie?

Dobré odborné vedomosti a vedieť s nimi pracovať v praxi, okrem toho je veľmi dôležitý prístup k zákazníkovi a k ľuďom, s ktorými spolupracujem. Osobne som sa stretol s tým, že som prišiel do obchodu a rozprávali sa so mnou úplne ofúknuto, mrzuto. Jasné, že každý sa niekedy takpovediac zle vyspíme, ale netreba to prenášať na zákazníkov.

V čom vidíte najväčší prínos prepojenia školy a zamestnávateľa v prípade obchodníctva?

V škole sa naučíme potrebnú teóriu, ktorú potom využívame v praxi. Aj v prípade obchodníctva platí, že najlepším učiteľom je samotná prax, okrem toho práca v obchode nie je len to, čo vidí zákazník.

Považujete za výhodu, že budete mať hneď po strednej škole v životopise uvedenú praktickú prípravu na obchodného pracovníka?

Áno, pretože väčšina zamestnávateľov požaduje, aby mal potenciálny zamestnanec hneď praktickú skúsenosť v konkrétnej práci. Radšej príjmu niekoho, kto má v životopise štvorročnú praktickú skúsenosť než maturanta, ktorý má možno dvojmesačnú brigádu zo supermarketu. Zamestnávateľ má istotu toho, že budúci zamestnanec je schopný a napríklad ja konkrétne budem mať istotu, že ma zoberie.

Mali ste alebo máte v rámci duálu možnosť zbierať skúsenosti aj inde, napríklad na zahraničnej stáži?

V rámci školy som absolvoval trojtýždňovú stáž v Českých Budejoviciach v rámci programu Erasmus+. Praxovali sme v obchodnom dome Glóbus, kde sme tiež získali cenné skúsenosti.

Bola táto skúsenosť pre Vás prínosná?

Áno, bolo to o niečom inom, pretože v duáli som v drogérii a tu som pracoval v oddelení obuvi. Aj priebeh práce bol iný. Dalo sa na to zvyknúť, ale drogériu by som nevymenil.

Aké ďalšie výhody okrem praxe Vám zamestnávateľ ponúka?

Hlavne istotu práce po škole. Ročníkové práce, workshopy, okrem toho tiež navštevujeme rôzne miesta, napríklad teraz nedávno sme boli v centrálnom sklade a okrem toho nám aj dobre platia 

Dostávate od zamestnávateľa aj finančné ohodnotenie? Prečo je pre Vás dôležité?

Máme hodinovú mzdu, ktorej výška závisí od prospechu. Od priemeru 1 do 2,5 je vyšší variant hodinovej mzdy a priemer od 2,5 vyššie je mzda o niečo nižšia. Bolo aj koncoročné podnikové štipendium, ktoré sa teraz prenieslo do hodinovej mzdy a dostávame ho každý mesiac. Motiváciou je práve vyššia hodinová mzda pri lepšom prospechu. Mať vlastné financie je pre mňa dôležité preto, že nemusím byť závislý od otca. Keď niečo chcem, môžem si to kúpiť sám. Platím si aj také veci ako električenka alebo telefón. Je to už taká príprava na dospelosť. Už viem koľko musím pracovať, aby som dostal peniaze. Už to nie je tak, že poprosím, otec pofrfle a peniaze dostanem.

Čo máte na svojej budúcej profesii najradšej?

Prácu so zákazníkom. A potom kolektív, ktorý tu je, s babami, ktoré sú tu sa už poznáme a funguje nám to. Aj keď to závisí vždy od oboch strán, od kolegov aj od správania žiaka.

Ste ten typ, ktorému sa hovorí rodený obchodník?

Možno tak na 50 percent. Niekedy sa mi podarí zákazníkovi ponúknuť alternatívu a on si ju zoberie. Niektorí zákazníci však chcú svoj prostriedok napriek tomu, že sa už napríklad 20 rokov nevyrába.

Máte v rodine nejakého profesionálneho obchodníka alebo vy budete prvý?

Profesionála ako profesionála. Teta je vedúca lekárne a mama viedla obchod. Ale teta je vyučená farmaceutka a mama má umeleckú školu, dostali sa k tomu takým oblúkom. Takže vyučený obchodník budem asi prvý v rodine.

Aké máte plány po skončení školy?

Chcel by som zostať tu, v dm drogerie markt a potom, keď dostanem lepšiu ponuku, prípadne postúpiť vyššie.

Kam konkrétne sa chcete alebo môžete posunúť?

Posunúť sa v dm môžem kamkoľvek. Ja osobne mám až takú sci-fi vidinu a to je najvyššie miesto. Bol som aj so spolužiačkou pána konateľa pozvať na divadelný workshop, ktorý sme mali. Rozprávali sme sa a on sa ma spýtal, kde sa vidím o päť rokov, tak som povedal, že na jeho mieste.

Tak ja zopakujem rovnakú otázku. Kde sa vidíte o päť rokov?

Reálne konkrétne miesto povedať neviem. Kam ma osud zavedie. Miesto konateľa asi do piatich rokov nebude, tam treba viac skúseností  Ale stále v dm drogerie markt.

Tags : duálne vzdelávanie
Jaroslav

The author Jaroslav

Leave a Response