close

Tradičná polievka, ktorá patrí na štedrovečerný stôl. V niektorých rodinách sa dodržuje pôst, takže kapustnica sa pripravuje bez mäsa. Niekto si zas kapustnicu bez voňavej klobásy predstaviť nevie a niekto do nej pridá ešte aj mäso.

Kapustnica (Zdroj: https://www.flickr.com/photos/izik/4120052478/)
Kapustnica (Zdroj: https://www.flickr.com/photos/izik/4120052478/)

V každom kraji, v každej rodine sa kapustnica varí inak. Každý Vám povie, že práve tá jeho je tá najlepšia… ako ju pripravujete Vy?

Štedrovečerná pôstna kapustnica

Suroviny

1 kg kvasenej kapusty

2 hrste sušených hríbov

Bravčová masť

2 polievkové lyžice hladkej múky

1 veľká cibuľa

2-3 strúčiky cesnaku

Mletá červená paprika

Mleté čierne korenie

Nové korenie

Bobkový list

Soľ

Postup

Pripravte si väčší hrniec, nakoľko má kapustnica najlepšiu chuť keď je 7 krát prihrievaná tak si posledný tanier najviac vychutnáte J.

Sušené hríby premyte a zalejte studenou vodou (nechajte ich namočené aspoň 20 minút).

Kvasenú kapustu sceďte. Ak je veľmi kyslá, môžete ju premyť vodou. Dajte do hrnca a zalejte vodou. Pridajte hríby (aj s vodou), 3-4 bobkové listy, mleté čierne korenie, nové korenie, mletú papriku a trochu soli.

Kým sa kapustnica uvarí pripravíme si zápražku.

Cibuľu nakrájajte na kocky a orestujte na bravčovej masti. Pridajte roztlačený cesnak a hladkú múku. Všetko poriadne premiešajte a chvíľu spolu restujte. Všetko zalejte trochou studenej vody a priveďte do varu.

Hotovú zápražku nakoniec vlejte do kapustnice a všetko spolu ešte varte približne 5 minút.

Do kapustnice nedávajte veľa korenín. Dochucujte ju počas varenia.

Kapustnica stále inak

Ak neradi zahusťujete múkou, môžete kapustnicu podávať na tanieri s 1 lyžicou kyslej smotany. V tomto prípade si ale budete musieť najprv nakrájať a opražiť cibuľu, pridať k nej kyslú kapustu a pokračovať vo varení podľa postupu ďalej.

Kto má rád kyslú kapustnicu, môže do kapustnice pridať počas varenia scedenú vodu z kvasenej kapusty.

Sušené slivky môžete pridať pár minút pred dovarením kapustnice

Kto dáva prednosť mäsitej štedrovečernej kapustnici nech siahne po dobrej klobáske,  alebo údenom mäse. Nakrájajte ju na kolieska a pridajte počas varenia do polievky.

Ak ten pôst predsa len dodržiavate, mäsa sa na celá sviatky v kapustnici vzdať nemusíte. Na druhý deň môžete pokojne do kapustnice pridať na kolieska nakrájanú klobásu a pridať ju do polievky. Priveďte ju do varu a chvíľu varte, aby sa dobre premiešali všetky chute.

Chcete trochu vylepšiť chuť kapustnice? Skúste variť kvasenú kapustu v hovädzom vývare, ktorý si pripravíte z bujónu. Ďalej pokračujte podľa postupu.

Zemiaky sa často objavujú v rodinných receptoch na kapustnicu. Môžete si ich uvariť dopredu v šupke. Pred dovarením kapustnice ich očistite, nakrájajte na kocky a pridajte do polievky.

Tags : kapustnicarecept na kapustnicuvianočná kapustnica
Elena

The author Elena

Leave a Response