close
LifestyleRecepty

Varená kukurica – ako na to.

Vôňa varenej kukurice vie rozohrať chuťové poháriky v každom jednom z nás. Ako dlho ju variť?… kedy ju soliť?….čo do nej pridať aby bola lepšia?… jedno jedlo sa dá uvariť na viacero spôsobov – kukuricu nevynímajúc.

Kukurica

Takže, ak máte radi kukuricu, nechajte sa inšpirovať.

Možno väčšina z nás kukuricu len zbaví šupolia, vláskov a dá ju variť. Dajte ju do hrnca a zalejte vodou. Kukurica musí byť zaliata vodou úplne. Doba varenia je rôzna, a dosť závisí od toho aká stará, alebo mladá kukurica je. Mladú kukuricu stačí variť 4-5 minúty. Ak ju varíte dlhšie môže Vám stvrdnúť a už ju do mäkka neuvaríte. Staršiu kukuricu varíme asi 25-30 minút. Presný čas, ako dlho variť kukuricu neexistuje… ale keď Vám už vôňa bude vykrúcať nos a slinky sa Vám budú zbiehať jedna za druhou…. vtedy už určite bude uvarená.

Po uvarení kukuricu sceďte. Či už ju budete jesť hneď, alebo si ju necháte chvíľku spariť v hrnci je len na Vás a na tom, čo máte najradšej.

Po varení, ale aj počas varenia môžete kukuricu „vylepšiť“.

-kukurica by sa mala variť v slanej vode, ale zas existujú zaručené pravdy o tom, že práve vtedy kukurica stvrdne a nebude uvarená do mäkka.

-ak pridáte počas varenia do vody trochu masla a necelú šálku mlieka bude kukurica šťavnatejšia a lahodnejšia. Po pridaní týchto ingrediencií varte kukuricu v odokrytom hrnci. Nebojte sa, jej chuť mlieko, ani maslo neprerazí, len ju trochu vylepšia.

-pred varením môžete dať spolu s kukuricou variť aj pár kúskov šúpolia z nej. 2-3 kúsky dajte na spodok, pod kukuricu a 1-2 kúsky na kukuricu. Keď je kukurica uvarená vyberte ju z vody (môžete potrieť maslom) a osoľte – tento spôsob prípravy kukurice je u nás už niekoľko generácií. Isto to tak robili aj Vaši starí rodičia.

Kukuricu nemusíte len variť – môžete ju aj grilovať.

Ak ju budete grilovať celú, v šúpolí bude to trvať asi 30 minút kým sa spraví. Kukurica sa bude vlastne robiť ako na pare a bude voňať po tráve.

Ak ale chcete kukuricu grilovanú očistite ju a grilujte asi 20 minút. Počas doby grilovania ju otáčajte, aby sa urobila rovnomerne. Hneď akonáhle získa hnedastý nádych môžete ju servírovať.

Elena

The author Elena

Leave a Response