close

Sú jedlá, ktoré by sme mohli jesť stále – každý deň. Každý z nás má svoje obľúbené jedlo, ktorého sa nemôže dojesť. Plnená paprika rozhodne medzi ne patrí.

Začali sa Vám zbiehať slinky? Z mysle sa Vám vynára chuť a vôňa, ktorá toto jedlo sprevádza? Stačí len vstať a uvariť si ju. A ak nie hneď, tak Vás možno inšpirujeme … a Váš nedeľný obed sa bude niesť v duchu plnenej papriky.

Plnená paprika (Zdroj: https://pixabay.com/sk/paradajkov%C3%A1-polievka-polievka-2288056/)
Plnená paprika (Zdroj: https://pixabay.com/sk/paradajkov%C3%A1-polievka-polievka-2288056/)

Suroviny

0,5 kg mletého bravčového mäsa

150 g ryže

1 stredne veľká cibuľa

2 strúčky cesnaku

2 vajcia

2 ks paradajkových pretlakov

5-6 kusov zelenej papriky

Olej

Bobkový list

Hladkú múku

Cukor

Po štipke – majoránka, soľ, mleté čierne korenie

Postup

S trochou oleja a štipkou soli uvaríme ryžu, ktorú necháme vychladnúť. Medzi tým vyberieme z papriky jaderník a umyjeme ju.

Bravčové mäso zmiešame s uvarenou ryžou, vajíčkami, soľou, majoránkou, mletým čiernym korením a nastrúhaným cesnakom. Poriadne premiešame. Zmesou plníme vyčistené papriky. Ak zo zmesi niečo zostalo urobte guľky s priemerom cca 5cm.

Omáčka

V hrnci si rozohrejeme olej, pridáme hladkú múku a urobíme zásmažku, ktorú zalejeme vodou a pridáme pretlak, bobkový list a cukor (podľa chuti, niekto má rád sladšie, niekto nie). Nedávajte veľa vody, aby nebola omáčka riedka.

Do omáčky pridáme očistenú celú cibuľu a naplnenú papriku. Po cca 15-tich minútach pridáme mäsové guľky. Papriku a guľky varíme spolu v omáčke asi 40-45 minút (podľa veľkosti).

Všetko nakoniec dochutíme soľou, alebo cukrom a podávame s knedľou.

Menšie obmeny neuškodia.

Polovičku bravčového mäsa môžete nehradiť mletým hovädzím mäsom. Plnená paprika bude mať inú chuť.

Kto má rád pikantné jedlá môže naplniť štipľavú papriku.

Tí, ktorí nemajú radi papriku si môžu urobiť tento recept aj bez nej, len s mäsovými guľkami. Ale ochudobníte sa o úžasnú a jedinečnú chuť omáčky.

Tags : plnená paprikarecept
Elena

The author Elena

Leave a Response