close

Koláčiky, ktoré nesmú chýbať na žiadnom vianočnom stole. Jemné, krehké s vôňou orechov a vanilky … zbiehajú sa Vám slinky? Nakoľko ide o suché koláčiky (bez plnky a polevy) môžete ich pokojne pripraviť v predstihu.

Vanilkové rožky (Zdroj: https://pixabay.com/en/christmas-vanillekipferl-cookies-3005464/)
Vanilkové rožky (Zdroj: https://pixabay.com/en/christmas-vanillekipferl-cookies-3005464/)

Vanilkové rožky

Suroviny

270g hladkej múky

220g masla

150g mletých vlašských orechov

80g práškového cukru

2 žĺtky

2 bal. vanilkového cukru

Postup.

Vanilkový cukor, práškový cukor, hladkú múku a orechy premiešame. Pridáme žĺtky a maslo.  Cesto poriadne premiesime a necháme asi hodinu odležať v chladničke.

Po hodine cesto vyberieme, ešte raz premiesime. Odtrhneme časť cesta a ušúľame z nej dlhší valček. Nie veľmi tenký, mal by mať priemer okolo 1cm. Valček rozkrájame na menšie kúsky, z ktorých tvarujeme rožky. Rožky uložíme na plech, na ktorom je papier na pečenie.

Rožky pečieme pri teplote 170°C približne 10-12 minút. Najlepšie je ak ich vyberiete z rúry keď začnú chytať farbu, prípadne môžete jeden vybrať a skúsiť či už je upečený.

Nechajte rožky pár minút na plechu, a až keď trochu vychladnú môžeme ich z plechu opatrne zobrať. Pozor, sú naozaj jemné – kým sú teplé budú sa lámať.

V miske zmiešajte vanilkový cukor s práškovým cukrom a obaľujte v ňom rožky.

Miesto vlašských orechov môžete použiť lieskové orechy.

Tags : vanilkové rožkyvianočné pečivo
Elena

The author Elena

Leave a Response