close
Recepty

Recept na vynikajúce palacinky

Palacinky sa tešia veľkej obľube nie len medzi deťmi, ale aj dospelými. Sladká omamná vôňa pritiahne k stolu všetkých, ktorí ju zacítia.

Existujú desiatky, možno aj stovky receptov na palacinky. Palacinky sladké, ale aj slané, záleží to od toho akú plnku do nich dávate. Základné cesto na palacinky je rovnaké. Je jedno či chcete robiť slané, alebo sladké.

Cesto:

250 g hladkej múky

0,5l polotučného mlieka

2 vajíčka

Soľ

Cukor (môže, nemusí byť – podľa chuti)

Olej, alebo maslo

Postup

V mlieku rozmiešame celé vajíčka, štipku soli a trochu cukru. Všetko spolu dobre vyšľahajte a postupne pridávajte múku. Aby bolo palacinkové cesto nadýchané je lepšie používať mixér, alebo veľkú metličku na šľahanie. Cesto bude viac vzdušné a ľahké ako keď ho budete miešať vareškou. Zmes musí byť dobre vyšľahaná, nesmú v nej byť hrčky. Cesto nechajte aspoň pol hodinku stáť.

Poriadne rozohrejte panvicu, dajte na ňu trošku oleja, alebo masla a nalejte za naberačku cesta. Chyťte panvicu do ruky a krúživým pohybom rozlejte cesto po celej ploche. Počkajte chvíľu kým sa palacinka upečie a prevráťte ju. Trošku oleja musíte dať do panvice pred každou jednou palacinkou.

Triky pri pečení.

Ak sa Vám palacinka pri otáčaní, alebo vyberaní trhá chyba môže byť v množstve cukru- nabudúce dajte radšej menej cukru do cesta (alebo ho vynechajte úplne)

Lepeniu a trhaniu palaciniek môžete tiež zabrániť. Stačí len panvicu potrieť na začiatku vyprážania surovým zemiakom.

Ak pridáte do palacinkového cesta 1-2 lyžičky oleja (alebo roztopeného masla) nemusíte dávať olej na panvicu.

Palacinku otáčajte až keď na panvici stuhne . Zistíte to tak, že sa bude po panvici „pohybovať“. Stačí keď panvicou trochu zatrasiete a palacinka sa pohne. Vtedy je čas ju otočiť. Tí zručnejší sa môžu pokúsiť palacinky obracať vo vzduchu. Chce to len trochu šikovnosti, zručnosti a praxe.

Prvá palacinka sa Vám na 99% roztrhá, pripečie, alebo je polosurová. Nezúfajte, prvá palacinka je pokusná, v každej domácnosti, v každej reštaurácii a aj v každej jedálni ….prvá palacinka sa pokazí každému, kto sa ich práve chystá robiť.

Zdroj pixabay.com

Elena

The author Elena

Leave a Response